Hvad er ispels?

Ispels, håris eller nisseskæg. Kært barn har mange navne. Disse fine strukturer af is kan ses som hvide totter på vinterskovens grene.

Kostian

Man ser for sig, hvordan en nisse haster gennem skoven og får revet en tot af sit lange skæg af, som nu sidder tilbage på en nøgen gren. Men det særprægede naturfænomen kan dog forklares uden hjælp fra magiske væsner.

Temperaturen skal ligge omkring frysepunktet, før de fine istråde dukker op. Ispelsen forekommer kun på døde, våde grene og stammer, især på bøg og andre løvtræer og næsten altid, når barken er væk.

Den fysiske årsag til ispelsen skal findes i vands særlige egenskaber omkring frysepunktet. Som alt andet trækker vand sig sammen, når temperaturen daler. Men ved 4° holder vand op med at trække sig sammen og begynder i stedet at udvide sig.

Når temperaturen rammer frysepunktet, fryser vandet i grenens yderste dele til is. Isen presses ud igennem grenens fine porer, idet vandet fra midten af grenen, der er i gang med at fryse og udvide sig, skubber på. På den måde dannes de hårfine tråde, der kan bliver op til 10 cm lange.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications