Ny teknik kan måske spore bloddiamanter

Bloddiamanter udvindes i krigszoner og bruges til at finansiere væbnede grupper. En ny metode, der fastslår, hvor en ædelsten stammer fra, kan måske være med til at forhindre den ulovlige handel.

Mark Thiessen

Vidste du, at man kan spore, hvor ædelsten kommer fra?

 "Bloddiamanter" og "konfliktmineraler" udvindes i krigszoner og bruges til at finansiere væbnede grupper verden over. En ny metode, der fastslår, hvor en sten stammer fra, kan måske være med til at forhindre den ulovlige handel.

Metoden er udviklet af et firma i USA, og den kan med 95 procents nøjagtighed sige, hvor alt fra rubiner, uslebne smaragder eller mineraler til mobiltelefoner kommer fra.

Processen sættes i gang ved, at en laserstråle omdanner en ganske lille smule af stenen til en klar mikro-plasma, der genererer en gnist, som optages af et spektrometer. Lysets bølgelængder skaber en særegen spektralsekvens, der udspecificeres til 2 millioner datapunkter pr. prøve.

I løbet af få minutter kan man finde ud af, om der findes et match i firmaets database, der i øjeblikket indeholder mere end 50.000 prøver fra over 60 lande.

Metoden er så præcis, at man i visse tilfælde kan lokalisere ædelstenens oprindelsessted helt ned til den enkelte mine, hvor stenen i sin tid blev udvundet.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

NYT BLAD: Hajen, der æder skibbrudne?

Den hvidtippede haj har ry for især at fortære skibbrudne. Er det sandt, eller er det en myte? Få svaret i National Geographic nr. 8/2016, som er i salg nu.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications