Steve McCurry og sjælens essens

Steve McCurry er bedst kendt for sit portræt af den afghanske pige med de grønne øjne. Men den verdensberømte fotograf har mere end ét pletskud på sit CV.

“Jeg ser efter det ubevogtede øjeblik, når sjælens essens titter frem, når erfaring står tegnet i en persons ansigt­. Jeg forsøger at formidle, hvordan det er at være den person, en person fanget i et større landskab, som man kunne kalde den menneskelige tilstand.”

Ordene stammer fra den verdenskendte fotograf Steve McCurry. Og de fleste, der har stiftet bekendtskab med hans værker, vil nok mene, at han er lykkedes med at indfange den menneskelige tilstand i sine billeder.

Mest berømt er fotoet af den afghanske­ flygtningepige med de grønne øjne, som blev et National Geographic-ikon, efter at det blev bragt på forsiden i 1985. Men Steve McCurry har lavet andre pletskud gennem karrieren. Vi har samlet nogle af de bedste i galleriet ovenfor.

Bag om fotografen Steve McCurry

Steve McCurrys karriere tog for alvor fart, da han forklædte sig i lokalt­ tøj og krydsede grænsen fra Pakistan ind i det oprørs-kontrollerede Afghanistan lige før den russiske invasion i 1979. Han slap ud med ruller af film syet ind i sit tøj. Billederne var nogle af de første, der portrætterede konflikten i Afghanistan, og de blev vist i medier overalt.

Heriblandt altså også den afghanske pige med de grønne øjne, der er blevet kaldt "det mest genkendelige fotografi i National Geographics historie". Pigens identitet forblev ukendt i 17 år, indtil Steve McCurry efter meget møje og besvær fandt frem til hende igen i 2002. Kvinden, Sharbat Gula, havde aldrig selv set sit verdensberømte portræt.

Tilknyttet indhold

Særudstilling

Den 17. oktober åbner Det Nationalhistoriske Museum dørene op for en særudstilling med Steve McCurrys verdensberømte fotografier.

Læs mere om udstillingen her

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Nyt blad: Photo Ark

Joel Sartore vil fotografere alle dyr i fangenskab, før de forsvinder. "Jeg vil have, at billederne skal have effekt, længe efter at jeg er død," siger han.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications