Motiver i bevægelse

Göran Knutas, Skarpnäck, Sverige

Et succesfuldt foto af en gepard i hidsig jagt eller en racerbil, der hamrer forbi, er ikke blot fotografisk smukt, men også en stor fototeknisk tilfredsstillelse. Men hvordan fanger man bedst billedet af et dynamisk og actionpræget motiv?

Groft sagt kan man enten vælge at fryse motivet, lade det være uskarpt eller kombinere de to teknikker. Det kommer an på motivet. Eksempelvis kan et knivskarpt foto af en formel 1-racer med 300 km/t. lige så godt være taget, mens bilen holder stille. Derfor skal andre elementer i billedet vise bilens bevægelse.

Den type billeder kræ­ver generelt en kort lukkertid – sjældent over 1/400 sekund. Vær dog opmærksom på, at objektets fart og din vinkel på motivet også er med til at bestemme lukkertiden. Prøv også at panorere med motivet, mens du tager billedet. Så fryser du motivet, mens baggrunden tværer ud.

Du kan også vælge at sløre motivet og dermed gøre billedet mere kunstnerisk. Det kræver til gengæld en lang lukkertid på 1/8 sekund. Hvis du vil kombinere skarphed og uskarphed, skal du bruge en lang lukkertid og fryse hovedmotivet med en flash. Det er bedst uden alt for meget lys, og du får brug for en lukkertid på 1/15 sekund. Husk at indstille blitz eller kameramenu til “Rear” eller “2nd”.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Nyt nummer: Afrikas succeshistorie

I årets første nummer kan du læse om Afrikas millionby Lagos, babyhjernens udvikling og et af verdens store koralrev.

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er vinter.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications