Komposition

Robin Isacsson

Komposition fra venstre mod højre I vestlige kulturer læser vi fra venstre mod højre, og vi er tilbøjelige til at aflæse billeder på samme måde. Derfor er det en god idé at placere det vigtigste billedelement i venstre side af billedet. Hvis hovedmotivet befinder sig midt i billed­fladen, er vi mindre tilbøjelige til at gå på opdagelse i resten af billedet. (De vil ofte heller ikke egne sig til tryk i magasiner, fordi motivet forsvinder ind i “grøften”.) Når man arbejder med sit motiv, har man tit hoved­motivet midt i billedet af hensyn til fokusering. For at få motivet ud til venstre uden at miste korrekt fokusering kan man trykke udløseren halvt ned, holde den nede og flytte kameraet, inden man tager billedet. På langt de fleste kameraer er det dog også muligt at vælge et fokuspunkt, der ikke ligger lige i midten, men ude i siden, så man slipper for at skulle flytte på kameraet.

Komponér baggrunden Hvis hovedmotivet ikke er ret stort, og man placerer det i kanten af billedfladen, bliver der en del ekstra plads i billedet. Prøv at komponere billedet, så der kommer noget interessant også i denne del af fotoet – måske et andet, lidt fjernere motiv – der giver lyst til at gå på opdagelse i billedet. Hvis man vil understrege isolation, kan man lade disse dele af billedet forblive tomme.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Ville du anbefale National Geographic til andre?

Fortæl hvad du synes og deltag i konkurrencen om flotte præmier. Se præmierne og deltag her.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications