Fotoreportage: Springedderkopper

Thomas Shahan

Springedderkopper er festlige, adrætte, vidt udbredte og ganske harmløse. Men som mange edderkopper bliver de ofte overset.

Ved at skabe stærkt forstørrede portrætter af dem jeg finder i min hjemstavn i Oklahoma, USA, vil jeg gerne åbne folks øjne for disse fascinerende spindlere. Lige siden jeg først lagde mærke til en i min have, har jeg været grebet.

Jeg begyndte at lære deres navne og adfærd at kende og at lede efter dem i lokale parker og reservater som Oxley Naturcenter, hvor jeg fik øje på denne Phi­dip­pus putnami (på billedet øverst), der er på størrelse med en tommelfingernegl.

Nu da jeg ved, hvor jeg skal lede – deres silhuetter er ofte synlige gennem de blade, de sidder på – kan jeg hurtigt spotte dem. Jeg prøver at fotografere dem, hvor jeg finder dem, men af og til genner jeg en af dem indenfor til en fotooptagelse, før jeg slipper den løs igen.

Springedderkoppefamilien har næsten ikke ændret sig i millioner af år. Jeg tror, at det skyldes, at de er så perfekt udviklede med farvesyn, evnen til at falde i med deres omgivelser, indviklede parringsritualer og jagtteknikker. Det, der driver mig, er at indvie folk i deres charme og skønhed.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Nyt nummer: Vikinger

Læs om Harald Blåtand, astrofysikernes usynlige verden og Floridas kamp mod stigning af verdenshavene.

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er sort/hvid.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications