Fotoreportage: Sven Začek slagugle

Slaguglen er aggressiv, og kommer man for tæt på, plejer den smukke ugle at uddele hårde slag med kløerne. En af hunnerne havde dog ikke noget imod at blive fotografen Sven Začeks muse.

Sven Zacek

Sven Začek var ellers på jagt efter elsdyr i en kold skov i Estland, da et andet dyr fik øje på ham: en slagugle. Han stirrede ind i de sorte øjne og det hjerteformede ansigt – og fra det øjeblik var unge Sven Začek uigenkaldeligt fortryllet af ugler.

Snart vendte han tilbage til skoven bevæbnet til en anden form for skud. Frygtsomt strammede han sin trøjes hætte til. Uglerne, der har et vingefang på 120 cm, er nemlig kendt for at angribe med hårde slag med klørne, hvis man kommer for nær. Men den næste hunugle, han mødte, var reserveret og trak sig lidt tilbage, hver gang han gik lidt frem. Efter to måneders tavs afstandtagen var den blevet modig nok til at dykke ned efter en rødmus lige foran hans kameralinse.

Ublu som en reality-stjerne lod uglen ham fra den dag af fotografere hendes hverdagsdramaer, som de udfoldede sig i over tre år: Kurmageri blomstrede. Gnavere blev fortæret. Pippende unger voksede op. I 2010 forsvandt hun. Sven Začek mener, at årsagen er skovhugst i nærheden, hvor de gennemrådne træer, som uglerne bruger til at bygge rede i, bliver fjernet.

Der findes nogle få hundredtusinder slagugler i Europa og millioner i det nordlige Asien. Sven Začek ved, at han vil finde andre ugler, men at den­ne ugle var noget særligt.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Ville du anbefale National Geographic til andre?

Fortæl hvad du synes og deltag i konkurrencen om flotte præmier. Se præmierne og deltag her.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications