Askepot-øjeblik for arkæ­olo­gien

Arkæologi-studerende finder verdens ældste sko i en hule i Armenien.

Gregory Areshian

Det er et sandt askepot-øjeblik for arkæ­olo­gien­.

Da ph.d.-studerende Diana­ Zardaryan fra Armeniens ar­kæ­olo­giske institut fandt denne lædersko fra kobberalderen i en hule, satte det straks gang i spekula­tionerne om, hvem skoens ejer var.

Den 5500 år gamle sko er verdens ældste læderfodtøj. Nogle ældre sandaler af bynkebark er fundet i USA. Læderskoens ejer var sandsynligvis en kvinde, der brugte størrelse 37.

Forholdene i Areni­-1-hulen var noget nær perfekte til konservering med konstante temperaturer og lav fugtighed. Skoen var udstoppet med absorberende græs – et tegn på, at hendes folk passede på deres ting.

Hulen var et rituelt sted: Udgravningsholdet har fundet rester af verdens ældste vinproduktion ved siden af afhuggede kranier i beholdere. Det tyder på, at den forhistoriske Askepot­ kom fra et udviklet samfund, hvor ofrin­ger var almindelige.

Arkæologerne hå­ber, at udgravningen, som til dels­ støttes af National Geo­gra­phic, vil give svar på flere spørgsmål: Hvorfor var skoen bevaret alene? Hvilket ritual tjente den? Og hvor boede det folk, der brugte hulen?

National Geographic Society blev grundlagt i 1888 og har støttet 10.000 ekspeditioner og forskningsprojekter for at bidrage til vores viden om jorden, havet og himlen. Læs mere.

Dit abonnement på magasinet er med til at gøre dette muligt.

Se vores mange abonnementstilbud her

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Nyt nummer: Afrikas succeshistorie

I årets første nummer kan du læse om Afrikas millionby Lagos, babyhjernens udvikling og et af verdens store koralrev.

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er vinter.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications