Afghanistans genetiske korsvej 

National Geographics Genographic Project har iværksat et banebrydende dna-studie af Afghanistans fire største etniske grupper – hazarere, pashtuner, tadsjikere og usbekere.

Geografi og historie har formet det afghanske folks særegne genetiske arv. Den arabiske invasion i det 7. århundrede var en af mange begiven­heder, der har efterladt uudslettelige spor i Afghanistan.
Thomas J. Abercrombie
Geografi og historie har formet det afghanske folks særegne genetiske arv. Den arabiske invasion i det 7. århundrede var en af mange begiven­heder, der har efterladt uudslettelige spor i Afghanistan.

Ældgamle handelsruter og imperier­ har skabt Afghanistans brogede etniske og sproglige kludetæppe. Men kan den historie også spores i befolkningen?

For at få svar har National Geographics Genographic Project iværksat et banebrydende studie af landets fire største etniske grupper – hazarere, pashtuner, tadsjikere og usbekere – ved hjælp af dna-prøver fra 27 provinser.

Det viste sig, at de fleste­ etniske afghanere har en fælles afstamning i yngre stenalder, da de første landbrugssamfund opstod. Dette folk begyndte først at blive mere genetisk varieret i bronzealderen, formentlig som følge af regionens tidligste bydannelser og senere som følge af nabofolks bevægelser.

Tilstrømningen af persere satte et genaftryk på tadsjikerne, mens mongolernes invasioner i 1200-tallet påvirkede hazarerne og usbekerne.

"Vi ved nu, at store kulturelle begivenheder og forhistoriens teknologiske fremskridt samt de senere folkevandringer og erobringer har sat målelige spor i afghanernes dna, som giver os en utrolig indsigt i den­ne befolknings oprindelse," siger Marc Haber fra The Genographic Project.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications