Hvordan ser der ud i Kabaen i Mekka?

Mange pilgrimsrejser går til Kabaen i Mekka. Men hvad indeholder den kubiske bygning, som kaldes Kabaen, egentlig?

Al jazeera

Kabaen er symbolet på guds enhed

At tage på pilgrimsfærd til Mekka mindst en gang i livet, er en af islams fem søjler. Mekka er en by i det Saudi-arabiske landområde Hedjaz, og her ligger den syvtårnede moské, el-Haram. I moskeens gård er Kabaen, symbolet på guds enhed.

Mekka er islams centrum

Ved 600-tallets begyndelse var Mekka en korsvej for karavanehandel, og kabaen var den centrale helligdom i hele Arabien. Det var et kubisk tempel, formentlig af træ, fyldt med hundredvis af gudebilleder fra alskens trosretninger.

Da Muhammed indtog Mekka i 630, ryddede han kabaen for alle billeder for at vise, at den nye religion, islam, kun anerkendte én gud, som ikke lod sig afbilde. Kabaen blev islams centrum og mål for den årlige valfart (hajj). Siden denne tid vender bedende muslimer sig altid mod kabaen.

Kabaen: Sådan ser der ud

I dag er kabaen en næsten kubisk bygning af tilhugne natursten. I det østlige hjørne er indmuret den berømte “sorte sten”, som angiveligt er en af de originale byggesten og er slidt blank af pilgrimmenes kys.

Kuben er overdækket af et sort brokadetæppe med et guldbånd af koranindskrift, som fornys hvert år. En dør fører ind i kabaen, der altså er tom, bortset fra nogle lamper og tre træsøjler, der bærer det flade tag.

Se video af pilgrimsrejsen til Mekka

Læs om en af de andre af Islams fem søjler, ramadanen.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Nyt blad: Photo Ark

Joel Sartore vil fotografere alle dyr i fangenskab, før de forsvinder. "Jeg vil have, at billederne skal have effekt, længe efter at jeg er død," siger han.

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications