Er hulemalerier præcise gengivelser eller symboler?

Nye oplysninger fra dna-analyser af hulemalerier i Frankrig tyder på at tidlige mennesker malede ret præcise observationer af deres omgivelser.

Vægmalerier i Pech Merle-hulen i Frankrig.
Centre de Préhistoire du Pech Merle
Vægmalerier i Pech Merle-hulen i Frankrig.

Hulemalerier er ikke kendt for præcision – arkæologer har diskuteret, om de forhistoriske malerier primært var symboler eller præcise gengivelser af dyr.

Er de væsner, der pryder væggene i Pech Merle-hulen i Frankrig, afbildninger af heste malet 23.000 f.Kr.? Helt sikkert; vildheste havde på det tidspunkt allerede strejfet om i Europa i årtusinder. Men en plettet hest? Ny forskning siger ja.

Hidtil troede man, at plettet pels kun fandtes i få moderne racer, som Appaloosa-racen, men så dukkede genotypen ofte op i dna-analyser af hesteknogler fra Vesteuropa fra den pleistocæne epoke.

Det betyder, at tidlige mennesker "gjorde meget præcise observationer af deres omgivelser", siger Arne Ludwig fra Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung i Berlin.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications