Hvad er der inden i kabaen i Mekka?

Kabaen i Mekka er et populært mål for pilgrimme. Men hvad indeholder den kubiske bygning egentlig?

Al jazeera

Ved 600-tallets begyndelse var Mekka en korsvej for karavanehandel, og kabaen var den centrale helligdom i hele Arabien. Det var et kubisk tempel, formentlig af træ, fyldt med hundredvis af gudebilleder fra alskens trosretninger.

Da Muhammed indtog Mekka i 630, ryddede han kabaen for alle billeder for at vise, at den nye religion, islam, kun anerkendte én gud, som ikke lod sig afbilde. Kabaen blev islams centrum og mål for den årlige valfart (hajj). Siden denne tid vender bedende muslimer sig altid mod kabaen.

I dag er kabaen en næsten kubisk bygning af tilhugne natursten. I det østlige hjørne er indmuret den berømte “sorte sten”, som angiveligt er en af de originale byggesten og er slidt blank af pilgrimmenes kys.

Kuben er overdækket af et sort brokadetæppe med et guldbånd af koranindskrift, som fornys hvert år. En dør fører ind i kabaen, der altså er tom, bortset fra nogle lamper og tre træsøjler, der bærer det flade tag.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er Aften- og nattebilleder.

Nyt blad: Roms gale kejser

Abonnement: I blad nr. 9 / 2014 kan du læse om Kejser Nero, der dræbte to af sine koner og muligvis sin egen mor. Men var han virkelig så slem?

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications