Genbrugsplads for vikingevåben fundet?

Et nyt vikingefund i England kunne antyde, at de nordiske folks begejstring for genbrug måske stammer fra deres krigeriske forfædre.

En pilespids og et ufærdigt øksehoved fundet på steder, hvor der er foregået metalforarbejdning i det 11. århundrede – steder der formodes brugt af vikinger i York i Storbritannien.
Charles Jones
En pilespids og et ufærdigt øksehoved fundet på steder, hvor der er foregået metalforarbejdning i det 11. århundrede – steder der formodes brugt af vikinger i York i Storbritannien.

De berømte nordiske krigere, hvoraf mange i middelalderen slog sig ned i dele af det østlige og nordlige England, gik ind for genbrug, når de kæmpede. Det viser nye udgravninger i Storbritannien.

I byen York er der for nylig opdaget et fundsted, hvor der i det 11. århundrede er sket forarbejdning af metal. Sporene peger på, at det sandsynligvis har fungeret som midlertidig genbrugsplads, hvor vikinger efter slaget afleverede deres våben til genforarbejdning. Det siger historiker Charles Jones, stifter af Fulford Battlefield Society, der arbejder for at beskytte kampstedet mod byggemodning.

Charles Jones og hans kolleger har fundet hundredvis af smedejernsarbejder, heriblandt økser, dele af sværd og pilespidser foruden klumper af smeltet jern og rester af esser.

“Vi har fundet adskillige ‘essebunde’ – rester af smeltet metal, der drypper ned under genforarbejdningen af smedede våben,” siger han til York Press.

“Jernfundene understøtter teorien om, at metal blev indsamlet og genanvendt i området lige bag kamppladsen,” siger Charles Jones.

Vikinger genbrugte både på og uden for kamppladsen

Genstandene bliver i øjeblikket undersøgt med røntgen på University of York. Søren Sindbæk fra universitetet siger, at undersøgelserne forventes at afsløre, om de rustne genstande er nordisk smedejernsarbejde, som involverede brugen af særegne legeringer af blødt jern og hårdt stål.

“Vikingerne var meget dygtige smedehåndværkere,” siger Søren Sindbæk, der er arkæolog, til National Geographic News. “Deres våben er berømte for den måde, jernet blev behandlet på.”

“Enhver form for metal var et værdifuldt materiale, der blev genanvendt,” tilføjer han. “Uanset hvem der vandt et slag i denne periode, indsamlede man det, der lå tilbage på slagmarken.”

Han har ikke kendskab til andre kamppladser med spor efter vikingernes genbrug, men der er fundet beviser på genbrug af metal og andre materialer på andre vikingefundsteder, siger Søren Sindbæk.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications