Hvor skal du på ferie?

Hvis du vil have en oplevelse for livet i sommerferien, skal du måske overveje at snuppe en destination, der er i hastig forandring,

Paolo Pellegrin

Har du lyst til at flyde i Det Døde Havs salte vand? Så tag af sted nu. Vandstanden i den kæmpemæssige sø er faldet over 25 m de seneste 40 år på grund af vandafledning.

Den synkende fornemmelse truer muligvis otte andre eftertragtede destinationer, der alle er udpeget som værende i særlig fare.

Det Døde Hav, der grænser op til Jordan, Israel og Vestbredden, er i forvejen det lavestliggende sted på Jorden.

I 1950'erne afskar nogle af landene i Mellemøsten, heriblandt Jordan og Israel, Jordan-flodens forsyning til Det Døde Hav for at skaffe drikkevand. Indgrebet fik søens vandstand til at falde drastisk, og faldet fortsætter med op til 1 m om året.

Gennem et udviklingsprojekt ved navn Jordan National Red Sea Development Project arbejdes der imidlertid på at fylde Det Døde Hav op igen ved at omlede vand fra Det Røde Hav og iværksætte strategier som f.eks. at skærpe de miljømæssige krav, oplyser USA's geologiske undersøgelser.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications