Hongkong - i Kinas skygge

15 år efter Kinas overtagelse­ frygter borgerne i Hongkong at deres identitet – og deres frihed – er ved at smuldre.

7. juni 2012 af Michael Paterniti

"Hvis man vil opleve kapitalisme for fuld udblæsning, skal man rejse til Hongkong," skal økonomen Milton Friedman have sagt.

Men at forherlige byen som de frie markedskræfters paradis, der stortrives i sit 15. år, efter at briterne overdrog byen til Kina, vil være en voldsom forenkling og måske endda en fejlfortolkning af de mørke kræfter, der er på spil. Det er at se bort fra de spændinger og tektoniske bevægelser, der finder sted under det prangende finanscentrum, som Hongkong fremviser for resten af verden.

Hongkongs underverden

I Hongkongs underverden finder man asylansøgere og prostituerede, gangstere med deres fornuftsstridige frisurer, tusindvis af indonesiske tjenestepiger, der flokkes i Victoria Park på deres dyrebare søndagsfridag, samt dem, der kun med nød og næppe opretholder livet, og folk, der er mast sammen i opdelte lejligheder i bittesmå "burhuse" på størrelse med kølebokse.

Mens Hongkong har det 10.-højeste bruttonationalprodukt pr. indbygger i verden, er Gini-koefficienten – et indeks, som måler kløften mellem rig og fattig – også blandt de højeste.

Hongkongs indbyggere siger, at deres by med få års mellemrum genopfinder sig selv, og henviser til byens evigt foranderlige udseende som ét synligt eksempel.

"Vi mærker alle de store forandringer, men vi ved ikke, hvad vi skal kalde dem," siger Patrick Mok, som er koordinator for Hongkongs erindringsbank, et projekt til 36 millioner kroner, der gennem opbygning af en interaktiv hjemmeside med gamle ting og fotos skal gøre noget ved Hongkongs identitetsproblem.

"Byens tempo er simpelthen for højt for den menneskelige hukommelse."

Ja, Hongkong er endnu en gang under forvandling, men til hvad? Og formet af hvem?

Læs hele artiklen om Hongkong

Klik på Download-knappen herunder. Når du klikker bliver du bedt om at registrere dig som bruger. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også