Fodbold: Fra oprindelse til nyfortolkning

Fodbold er uden tvivl det mest udbredte spil i verden. Find ud af hvor spillet opstod, og se hvordan man har blandet fodbold med volleyball i dele af Sydøstasien.

Wikimedia

Det, vi i dag kender som fodbold, opstod i England i middelalderen, og dets regler blev skrevet ned af Englands Football Association i 1863.

Britiske sømænd og handelsfolk spredte spillet til klodens fjerne egne, og det fik hurtigt tilhængere. Der kom flere justeringer af reglerne sidst i 1800-tallet, og først i 1937 fik banen sin nuværende form.

I dag spilles der fodbold i alle verdens lande af over 120 millioner registrerede spillere og utallige flere på strande, i parker og gader.

Fodbold i Sydøstasien

I Sydøstasien spiller man en særlig form for akrobatisk fodbold.

Sportsgrenen hedder sepak takraw og er en blanding af fodbold, volleyball og kampsportsinspirerede spark.

Man spiller med en hård, vævet bold af rotting. Spillerne må ikke berøre bolden med hænderne, så når der f.eks. smashes, sker det med spark i høje saltomortaler.

Klik her for at se videoer af det imponerende og halsbrækkende spil.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Nyt blad: Pak sammen, T. rex

Abonnement: I blad nr. 10 / 2014 kan du læse om giganten Spinosaurus, som var det største og drabeligste rovdyr på kloden. Større end Tyrannosaurus rex...

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er Aften- og nattebilleder.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications