Askepot-øjeblik for arkæ­olo­gien

Arkæologi-studerende finder verdens ældste sko i en hule i Armenien.

Gregory Areshian

Det er et sandt askepot-øjeblik for arkæ­olo­gien­.

Da ph.d.-studerende Diana­ Zardaryan fra Armeniens ar­kæ­olo­giske institut fandt denne lædersko fra kobberalderen i en hule, satte det straks gang i spekula­tionerne om, hvem skoens ejer var.

Den 5500 år gamle sko er verdens ældste læderfodtøj. Nogle ældre sandaler af bynkebark er fundet i USA. Læderskoens ejer var sandsynligvis en kvinde, der brugte størrelse 37.

Forholdene i Areni­-1-hulen var noget nær perfekte til konservering med konstante temperaturer og lav fugtighed. Skoen var udstoppet med absorberende græs – et tegn på, at hendes folk passede på deres ting.

Hulen var et rituelt sted: Udgravningsholdet har fundet rester af verdens ældste vinproduktion ved siden af afhuggede kranier i beholdere. Det tyder på, at den forhistoriske Askepot­ kom fra et udviklet samfund, hvor ofrin­ger var almindelige.

Arkæologerne hå­ber, at udgravningen, som til dels­ støttes af National Geo­gra­phic, vil give svar på flere spørgsmål: Hvorfor var skoen bevaret alene? Hvilket ritual tjente den? Og hvor boede det folk, der brugte hulen?

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications