Fortiden kravler rundt i Sirius Passet

Pambdelurion whittingtonis krop kunne blive vel over 20 cm lang
Esben Horn
Pambdelurion whittingtonis krop kunne blive vel over 20 cm lang

Sirius Passet i Nordgrønland gemmer måske på nøglen til at forstå dyrelivets tidligste udvikling på Jorden.

Et internationalt hold af geologer med dansk deltagelse var i sommeren 2011 på plads på klippesiden for at finde fossiler af leddyr, der levede på den tropiske havbund for ca. 520 millioner år siden.

Dengang lå det, der i dag er Grønland, meget længere mod syd omkring ækvator. Ca. 10.000 usædvanligt velbevarede fossiler er fundet i Sirius Passet.

Det enorme antal har gjort det muligt at lave modeller af de sære dyr, der er fjerne slægtninge til f.eks. nulevende krebs og edderkopper.

Stedet blev opdaget i 1984, og selvom flere ekspeditioner er gået hertil siden, var det først i 2009, at forskerne behøvede at tage hakken frem for at lede efter fossilerne. Indtil da kunne de blot samle dem op – så mange var der.

I modellørens gengivelse af Kerygmachela kierkegaardi er det sære kræ blevet blåt.

Kun to andre steder i verden kan stå mål med Sirius Passet i antal og kvalitet af fossilfund fra denne periode, nemlig Burgess Shale i Canada og Chengjiang i Kina.

Disse fundsteder afspejler alle en enorm artsrigsdom. For 520 millioner år siden skete der en pludselig opblomstring af flercellet liv på Jorden, den såkaldte kambriske eksplosion. Årsagen til den er en gåde, men én teori er, at der kom en højere koncentration af ilt i atmosfæren.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications