Safariguide opdager "lyserød" leopard

Den sjældne sydafrikanske leopard har sandsynligvis erytrisme, en lidelse, der giver skindet et rødligt skær, siger eksperter.

12. april 2012 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

Afrikanske leoparder har normalt gyldenbrunt skind med sorte pletter. Men i Sydafrikas Madikwe-vildtreservat har en safariguide fotograferet en hanleopard med lyserødt skind.

Turister i reservatet har med mellemrum set det usædvanlige dyr. Men først for nylig sendte fotograf og safariguide Deon De Villiers et foto til eksperter fra Panthera, en amerikansk organisation, der arbejder for bevarelse af vilde kattedyr, og spurgte dem om leopardens mærkværdige farve.

Luke Hunter, der er præsident for Panthera, har en formodning om, at den blege leopard har erytrisme, en ret uudforsket genetisk lidelse, der menes at medføre enten en overproduktion af rødt pigment eller en underproduktion af mørkt pigment.

"Det er meget sjældent. Jeg kender ikke til andre troværdige eksempler med leoparder," siger Luke Hunter, hvis gruppe samarbejder med National Geographics Big Cats Initiative.

Hunter tilføjer, "det er overraskende, at der ikke tidligere er dukket [et billede op af leoparden], for den er ret vant til køretøjer".

Lyserød leopard klarer sig godt

Erytrisme er meget usædvanligt blandt kødædere, og lidelsen forekommer hyppigst hos vaskebjørne, eurasiatiske grævlinge og prærieulve, bemærker Luke Hunter.

"På museer findes der enkelte plettede leopardskind og melanistiske eksemplarer, sorte pantere, med røde undertoner, men det skyldes formentlig til dels, at de er falmede," siger han.

Melanisme er en usædvanlig tendens til hel eller delvis sortfarvning af et dyrs skind, pels eller fjerdragt.

Den jordbærfarvede leopard ser ud til at være sund og rask og har sandsynligvis ingen negative følgevirkninger af sin lyserøde kulør, siger Luke Hunter: "Dyret ser tydeligvis ud til at klare sig godt."

Således giver leopardens skind stadig en vis form for kamuflage. Leoparder udnytter deres plettede skind til at snige sig ind på byttet og overfalde det fra helt ned til 4 meters afstand.

Mere bekymrende for den lyserøde leopard er de vildtfarme, der omgiver Madikwe-reservatet, siger Luke Hunter.

Hvis dyret forlader reservatet, tilfalder det en hvilken som helst farm, det måtte bevæge sig ind på, og bliver dermed muligvis lovligt jagtbytte.

"Den skæbne rammer mange leoparder."

Måske er du interesseret i ...

Læs også