Næsehorn lige så værdifuldt som kokain

Næsehornets horn er blevet lige så værdifuldt som guld og kokain. Nu er det ikke blot levende næsehorn, der er truede. Horntyve går også efter udstoppede næsehorn.

Johnny Madsen/Biofoto/Scanpix

Indtil for nylig kunne udstoppede næsehorn stå i fred på Europas museer som vidnesbyrd om 100 år gamle jagtekspeditioner.

Men så steg prisen på næsehornets horn på det sorte marked, delvist fordi man nogle steder i Asien tror på at hornet helbreder sygdom. Hornene er nu lige så meget værd som guld eller kokain, så nu gør horntyve livet farligt for de truede næsehorn – selv når de står udstoppede på et museum.

I 2011 brød tyve ind på Naturhistorisk Museum i Tring, England, savede hornet af dette kopinæsehorn og stak af med det.

Alene i de første otte måneder af 2011 brød tyve ind på flere museer, et auktionshus, en udstilling i en zoologisk have og i et slot i Tjekkiet. I visse tilfælde savede de hornene af; i andre stak tyvene af med hele det 90 kg tunge hoved.

Museer rådes til at gemme deres næsehorn eller installere kopier. Christian Michel fra Liège Universitets Aquarium-Muséum i Belgien fortæller, at et skilt nu informerer besøgende om, at deres næsehorn er et kopihorn "på grund af menneskelig dumhed".

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • De flotteste billeder
  • De bedste artikler
  • Ugens quiz

Nyt nummer: Naturens zombier

Abonnement: Er du klar til et gys? Zombier findes ikke kun i skrækfilm. Også i naturen er der væsner, der tager kontrollen over andre og forvandler dem til levende døde.

Fotokonkurrence: Deltag her

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Temaet er Bygninger.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications