Hvordan taber firben halen?

For denne daggekko gik regenerationsprocessen lidt skævt: Den mistede sin hale og genskabte hele to, nye haler.
Joel Sartore
For denne daggekko gik regenerationsprocessen lidt skævt: Den mistede sin hale og genskabte hele to, nye haler.

Visse firben har et smart trick, når de vil ryste et rovdyr af sig: De taber halen for at distrahere forfølgerne, og halen kan endda vrikke videre på jorden.

Men hvordan sker denne afhægtning egentlig? Firbenenes hale har en række "svage punkter", hvor den let kan brække af. Ved en muskelsammentrækning ødelægges en ryghvirvel, og blodkarrene trækker sig hurtigt sammen, så der kun er et lille blodtab.

Særlige celler ved bruddet sætter gang i væksten af en ny hale, der består af brusk frem for knogle. Det tager et par uger, før halen er genskabt.

Dyrene kan også smide halen, hvis f.eks. de har en infektion eller bliver hevet i halen. Adskillige padder og krybdyr har samme evne til at regenerere dele af mistede lemmer.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications