Er mosskorpionen en skorpion eller en edderkop?

Mosskorpionen ligner en frygtindgydende blanding af en edderkop og en skorpion, men er egentlig bare en ufarlig pseudoskorpion.

Jean K. Krejca

Udstyret med otte ben som en edderkop og klosakse som en skorpion ser mosskorpionen frygtindgydende ud. Men denne spindler mangler skorpionens lange hale med giftkrog og kaldes også en pseudoskorpion.

Her er den nyeste af de par tusind kendte arter: Parobisium yosemite, der er opkaldt efter sit hjem i Yosemite Nationalpark i Californien.

Er krabaten så giftig? Ja, men mennesker har intet at frygte. Dens klør er ikke engang store nok til at prikke hul i menneskers hud.

Ligesom mange andre mosskorpioner, der lever i huler, kan mosskorpionen sidde på en fingernegl med sine beskedne 13 mm i fuld længde. Den har tynde hår, der gør den i stand til at føle bevægelser i luften, og kemiske receptorer yderst på dens ben og klosakse, som hjælper den med at finde frem til sin føde.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications