Massedød truer verdens bier

Honningbien trues af skadedyr, sygdom og giftige kemikalier, som med mellemrum fører til massedød blandt bier. Kan løsningen være genetisk manipulation, eller skal vi ty til robotbier?

26. maj 2015 af Charles C. Mann

Bier var også sårbare for 100 år siden

I 1915 indtraf en katastrofe, der udslettede de fleste bigårde i England. På det tidspunkt var broder Adam 16 år og lige indtrådt i abbediet Buckfast Abbey i Sydvestengland, hvor han var blevet biavler. Forskere kædede senere katastrofen sammen med en hidtil ukendt virus.

Broder Adam opfandt superbien

De fleste af de overlevende bier var blandingsarter, og det gav broder Adam ideen til at fremavle en sygdomsresistent bi. De næste 37 år rejste han derfor gennem Europa, Mellemøsten og Afrika og indsamlede over 1500 dronninger fra forskellige honningbiarter.

Efter utallige forsøg lykkedes det ham at skabe Buckfast-bien – en “superbi”, som den blev døbt. Den var lysebrun og hårdfør, stak kun modvilligt, og så var den ekstremt produktiv og modstandsdygtig over for kendte sygdomme. Fra 1980’erne blev Buckfast-bier solgt i hele verden.

Massedød blandt bier skyldtes dødbringende mide

Men honningbierne kom igen under angreb. Denne gang var truslen en asiatisk mide ved navn Varroa destructor, der invaderede Europa og USA. “Kun en fuldt modstandsdygtig, genetisk begunstiget race eller stamme vil være det endegyldige svar på denne trussel,” erklærede broder Adam i 1991.

I mellemtiden forværredes situationen blandt bier kloden rundt. I 2007 begyndte der pludselig at indløbe talrige rapporter fra Europa og Nord- og Sydamerika om pludselig massedød i hele bikolonier.

Medierne kaldte det en “trussel mod landbruget verden over” og en “katastrofe uden fortilfælde for kloden”. Insektbestøvning, især fra honningbier, er nemlig helt afgørende for en tredjedel af verdens fødevareforsyning.

Bier idag: Genteknologi, evolution og robotbier

De fleste store biavlere bruger nu pesticider til at dræbe miderne med, men for at undgå kemikalier er nogle biforskere ved at vende tilbage til broder Adams metode: Superbi version 2.0. Denne gang bruger de værktøjer fra den moderne videnskab, herunder genteknologi.

Andre går ind for modsatte og mere naturlige metoder end broder Adams. Ingen kemikalier, ingen genmodificering – lad bierne udvikle modstandsdygtighed i deres eget tempo og ved egen hjælp.

En mere kontroversiel løsning kunne være bestøvende droner. I princippet er teknologien mulig. Selvstyrende robotter identificerer blomster på farven, svæver over dem og samler pollen op ved hjælp af bløde sonder. Måske kan det gøre verdens fødevareforsyning mindre sårbar over for sygdomme i bikolonierne.

Se bier udvikle sig fra pupper

Læs mere om bier

Få hele historien om broder Adam og de fantastiske, men sårbare honningbier, der er helt uvidende om deres vigtigste rolle i naturen: at sprede pollen, i Jagten på en superbi fra National Geographic nr. 5/2015 her.

[restricted_file]

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen, får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også