Hvordan er verdens grimmeste hund blevet så grim?

Hvordan er Mugly, der netop er kåret til verdens grimmeste hund, blevet så grim? Forskere har udredt trådene i de hårløse racers stamtræ.

28. juni 2012 af Kastalia Medrano, National Geographic News

Næsten hvert år de seneste 10 år har en hund af racen chinese crested vundet konkurrencen om at blive verdens grimmeste hund i Petaluma, Californien, i USA. I år var ingen undtagelse.

Vinderen af dette års konkurrence, som blev kåret 22. juni, er otteårige Mugly, en skaldet crested med små perleagtige øjne, hvis trevlede skæg minder påfaldende om tandtråd.

Det, der gør hunden så grim, er dens karakteristiske mangel på hår, siger Adam Boyko, der er ekspert i hundegenetik ved Cornell University i USA.

"Hvis man f.eks. ser en masse hårløse mennesker, begynder man pludselig at lægge mærke til modermærker og unormal hud," siger Adam Boyko. "Det fremhæver ganske enkelt alt andet, der stikker ud." I tilfældet med chinese crested ses den rynkede, spættede hud meget tydeligt.

"Det er sandsynligvis bare en ældgammel mutation, der engang er sket, og som nogle avlere syntes godt om og avlede videre på," siger Adam Boyko. "Man ser ikke flokke af vilde, hårløse hunde løbe omkring."

Genetiker Teresa Gunn er enig. "Det skyldes udelukkende mennesker, ikke naturlig udvikling," siger Teresa Gunn, der studerer hunderacers udvikling på McLaughlin-forskningsinstituttet i USA.

"Det er folk, der siger, lad os få nogle små hunde. Lad os få nogle hårløse hunde, fordi vi ikke vil have, at de fælder, eller fordi vi bor et varmt sted, eller bare fordi de er mærkelige, du ved."

Er den hårløse hund påvirket af det?

"Vi kender faktisk ikke til [nogen fordele]. Måske køler hurtigere af," gætter Adam Boyko. "Men der er også det med solbrændthed. I Peru har hårløse hunde næsten altid sweatere på. Når man tager dem af, kan man se, at de er blevet solbrændte."

Men måske er der én fordel: håneretten i konkurrencen om at blive den grimmeste hund.

Måske er du interesseret i ...

Læs også