Havskildpadder fanges i net

Millioner af havskildpadder er uforvarende blevet dræbt i forbindelse med fiskeri, viser en ny undersøgelse.

Kæberne er stadig fast lukkede om fisken hos denne karette, der er blevet fanget, mens den forsynede sig på et gællenet ud for Brasilien
Projeto Tamar Brazil, Image Bank
Kæberne er stadig fast lukkede om fisken hos denne karette, der er blevet fanget, mens den forsynede sig på et gællenet ud for Brasilien

“Af alle de trusler, havskildpadder står over for lige nu, er bifangst den mest alvorlige,” siger Bryan Wallace, der er havbiolog ved Conservation International og har stået i spidsen for en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Conservation Letters.

Undersøgelsen har samlet data fra hele verden om havskildpadder, der er døde pga. net, kroge og trawl, og stiller spørgsmålstegn ved tidligere undersøgelsers konklusioner.

“De rapporter, vi har gennemlæst, dækker typisk mindre end én % af alle flåder og har få eller ingen oplysninger om småfiskeri rundt omkring i verden, og derfor anslår vi forsigtigt, at det virkelige tal formentlig ikke er titusinder, men snarere millioner af skildpadder, der er taget som bifangst de seneste to årtier,” skriver forfatterne.

Seks af syv havskildpadder er opført som sårbare, truede eller alvorligt truede på International Union for Conservation of Natures røde liste over truede arter.

Den nye undersøgelse har sammentalt bifangsten af havskildpadder på basis af offentliggjorte rapporter, der hovedsagelig stammer fra observatører ombord på industriflåder. Alt i alt meldes der om 85.000 skildpadder, der uforvarende er taget mellem 1990 og 2008.

“Efter vores opfattelse er det ikke engang særligt kontroversielt at mene, at 85.000 er en drastisk undervurdering af, hvad der sker,” siger Bryan Wallace og konkluderer, at det reelle tal sandsynligvis er flere millioner.

Gavin Gobbins, der er talsmand for National Fisheries Institute, en amerikansk handelsgruppe inden for seafood-industrien, kalder dog et tal på flere millioner ”en ekstrapolering … uden videnskabeligt grundlag.”

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications