Ny hajart fundet på fiskemarked

Forskere, der gennemtrawlede et fiskemarked i Taiwan for data, landede en særpræget fangst: en dybhavshaj, der var ukendt for videnskaben.

1. september 2011 af John Roach, National Geographic News

Sandsynligheden for at høre nogen brokke sig med ordene, "Tjener, der er en ny art i min suppe", er ikke særlig stor. Men situationen er heller ikke så langt ude, som man skulle tro.

En abe, et firben og en "uddød" fugl er alle blevet opdaget på deres vej til middagsbordet, og nu har en ny hajart sluttet sig til selskabet, rapporterer forskere.

Ingen større overraskelse

Fisketaksonomer fandt den hidtil ukendte haj på et marked i Taiwan. Og det er ingen større overraskelse, siger en af ophavsmændene til undersøgelsen, William White.

"De fleste fiskemarkeder i området sælger hyppigt hajer," lyder det i en e-mail fra William White fra Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization i Hobart i Australien.

Han og hans kolleger var rent faktisk taget på fiskemarked i Tashi med henblik på at "indsamle noget materiale for at se, om der var synlige forskelle i forhold til fangster fra tidligere årtier," siger han.

"Blandt de forskellige arter indsamlede vi også et antal eksemplarer af slægten Squalus – heriblandt denne nye art med høj rygfinne."

Den nye art, Squalus formosus, er en 1 m lang, kortsnudet pighaj. Den adskiller sig fra andre småhajer af slægten Squalus ved en særligt opret forreste rygfinne, en stærk rygrad og et meget kort, afrundet hoved, siger William White.

Kunderne kender ikke forskel

S. formosus ("Formosa" er det tidligere navn for Taiwan), er sandsynligvis havnet på fiskemarkedet på samme måde som de fleste dybhavshajer, nemlig som en bifangst, der tilfældigt er gået i garnet under fiskeri af andre fisk.

På fiskemarkeder "er der formentlig ingen, der kan kende forskel" på den nye art og andre hajer, hverken i smagen eller på andre måder, siger William White, der understreger, at han ikke selv har smagt den nye art og ikke ved, hvordan den tilberedes.

"Lignende arter i Indonesien saltes og tørres til menneskeføde, og finnerne bruges af industrien som tilsætning i hajfinnesuppe," siger han. "Men det betyder ikke nødvendigvis, at man gør det samme med hajerne i Taiwan."

Én art blev til mange

Den nye art kendes på nuværende tidspunkt kun fra farvandene omkring Taiwan og Japan, og dens udbredelsesområde er sandsynligvis ikke ret meget større end det, siger William White, eftersom Squalus -arterne typisk har ret små udbredelsesområder.

Mange arter, som engang mentes at være udbredte over store områder, har vist sig at være forskellige, men indbyrdes beslægtede arter med mindre udbredelsesområder, siger han.

En af fordelene ved at klassificere alle disse nært beslægtede arter med små udbredelsesområder er, at forskere bedre vil kunne vurdere, hvor sunde eller usunde de forskellige bestande er i forhold til hinanden.

Dybhavshajer formerer sig ikke særlig hurtigt, og derfor er bestandene længere tid om at blive genoprettet efter overfiskning, William White. "Derfor foretrækker jeg personligt ikke at spise disse dyr."

Den nye hajart er beskrevet i Journal of Fish Biology fra 26. august.

Måske er du interesseret i ...

Læs også