Haj sluger haj

Dykkere ved Australiens Great Barrier Reef har fået sjældne billeder af en dusket wobbegong eller tæppehaj, der sluger en bambushaj i én mundfuld.

En tæppehaj gør sig til gode med en brunbåndet bambushaj ved Australiens Great Barrier Reef.
Tom Mannering
En tæppehaj gør sig til gode med en brunbåndet bambushaj ved Australiens Great Barrier Reef.

En haj er blevet indfanget af kameraet, mens den satte en anden haj til livs ud for Australiens Great Barrier Reef.

Dykkere tog billeder af en dusket wobbegong, som var halvt færdig med at nedsvælge en brunbåndet bambushaj.

Daniela Ceccarelli og David Williamson fra Australian Research Councils center for studier af koralrev så tilfældigt optrinnet, mens de var i gang med en fiskeoptælling ved kystrevet ud for Great Keppel Island.

"Det første, der fangede mit øje, var den næsten gennemsigtigt hvide bambushaj," siger Daniela Ceccarelli via e-mail. Daniela Ceccarelli svømmede nærmere og forventede at finde forenden af bambushajen skjult under en koralafsats, da den stærkt kamuflerede wobbegong pludselig tonede frem.

"Det viste sig, at bambushajens hoved var skjult i dens mund," siger hun. "Bambushajen var ubevægelig og helt sikkert død."

Tidligere undersøgelser af hajartens maveindhold har vist, at wobbegonger rent faktisk spiser andre hajer.

"Jeg tvivler på, at det er første gang, noget sådant er blevet set," siger Daniela Ceccarelli, men tilføjer, at hun tror, dette er det første offentliggjorte foto af en wobbegong, der sluger en anden haj.

Begge arter af rovdyr og bytte, som var involveret i det sjældent sete optrin, bliver omtrent lige store, omkring 100 til 125 cm fra hoved til halespids.

De to hajer deler også en stor del af deres udbredelsesområder i det vestlige Stillehav, hvor de holder til på havbunden omkring koralrev.

"I områder, hvor wobbegonger er almindelige, er det [meget] sandsynligt, at deres veje mødes," siger Daniela Ceccarelli. "Bambushajer søger føde langs bunden og stikker ofte deres hoveder ned i huller og ind under afsatser og fremspring for at ernære sig på især hvirvelløse dyr, [der lever på havbunden]."

Ifølge Internet-fiskeleksikonet Fishbase ses brunbåndede bambushajer også tit i tidevandsdamme og kan overleve i op til 12 timer oppe af vandet.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications