Fotos: Sære havdyr fundet

Troldhummere, behårede krabber og Mickey Mouse-blæksprutter er nogle af de sære havdyr, der blev fundet ved en undersøgelse for nylig af undersøiske vulkaner og kløfter.

14. juni 2012 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

Videnskabsfolk har observeret en række sære havdyr under en tre uger lang ekspedition gennem fire dybhavsområder langs den vulkanfyldte Kermadec Ridge.

Det undersøgte område dækkede 9840 kvadratkilometer og omfattede undersøiske bjerge, kontinentalskråninger, kløfter og områder med hydrotermiske væld, hvor der strømmer varmt vand og gasser ud fra undersøiske vulkaner.

Undersøgelsen bragte adskillige kendte arter fra langhalse til kæmpemuslinger foruden nogle potentielt nye arter, siger biolog Malcolm Clark via e-mail.

"Generelt bekræftede undersøgelsen vores teori om, at de biologiske samfund i de fire dybhavsleveområder ville være forskellige," tilføjer ekspeditionens leder Malcolm Clark fra New Zealands institut for vand- og atmosfæreforskning.

Forskningen kastede desuden yderligere lys på dybhavet, som "i et vist omfang er ude af øje, ude af sind", siger Malcolm Clark.

"Hvis vi skal sikre os, at dybhavets økosystemer ikke lider for megen overlast på grund af sådan noget som bundtrawl eller udvinding af mineraler, har vi brug for at vide, hvilke dyr, der lever her, og hvor sårbare de er over for påvirkning udefra."

Måske er du interesseret i ...

Læs også