En arbejder i den hviderussiske del af sikkerhedszonen omkring Tjernobyl måler strålingen i 2006, kort før 20-året for katastrofen. Både Hviderusland og Ukraine har omdannet deres dele af det mest forurenede areal på 30 km2 til naturreservater, hvor tidligere sjældne dyr i hvert fald ser ud til at trives. Foto: Viktor Drachev, AFP/Getty Images.

Galleri: Dyr omkring Tjernobyl

25 år efter eksplosionen i reaktor nummer fire på Tjernobyl-atomkraftværket er den afspærrede zone ikke en død zone.

28. april 2011

25 år efter eksplosionen i reaktor nummer fire på Tjernobyl-atomkraftværket er den afspærrede zone ikke en død zone.

En gris går forbi et forfaldent hus i den stort set forladte hviderussiske landsby Tulgovichi, som før Tjernobyl-katastrofen var hjem for 1000 mennesker. Nu er der kun otte indbyggere tilbage. Kort efter katastrofen blev omkring 50.000 kreaturer og 13.000 svin sammen med de menneskelige beboere evakueret fra forbudszonen omkring Tjernobyl. Foto: Vasily Fedosenko, Reuters.
Timothy Mousseau, der er biologisk forsker, har sammen med sin kollega Anders Møller fra Paris-Sud-universitetet i Orsay i Frankrig i over 10 år studeret fuglebestande i Tjernobyl. I et af studierne fandt Timothy Mousseau, at landsvaler, der levede i stærkt kontaminerede områder, havde langt større hyppighed af abnormiteter som delvis albinisme (b, c, d), deforme næb (e, f), og krumme eller asymmetriske halefjer (h, i). Diagram: Tim Mousseau.
Risikoen for radioaktive partikler (og store bøder) afskrækkede ikke hviderussiske fiske-krybskytter ved Pripjat-floden fra at hive disse fisk op af vandet kun 30 km fra katastrofeområdets centrum. Jim Smith, der er vandmiljøforsker på University of Portsmouth, har målt graden af kontaminering i fisk i søer i Ukraine, Hviderusland og Rusland. Foto: Viktor Drachev, AFP/Getty Images.
Selv om man kan finde ulve, elge, hjorte og andre store dyr i den afspærrede zone, siger Timothy Mousseau, at "de ikke overrender området". Men ifølge en rapport fra IAEA var der et "betydeligt" antal ulve kort efter katastrofen, og Mary Mycio, forfatter til bogen "Wormwood Forest" fra 2005 om atomkatastrofen, skrev, at ulvebestanden havde vokset sig så stor, at jægere nedlagde 100 i jagtsæsonen 2003-2004. Foto: Vasily Fedosenko, Reuters.
Selv om bestandene af hovdyr har rettet sig op med få eller ingen synlige mutationer, har græssende dyr som disse elsdyr (observeret i sikkerhedszonen i sidste måned) højere strålingsniveauer i kroppen og ikke kun inden for zonen. Foto: Tatyana Zenkovich, European Pressphoto Agency
Siden 1992 har amerikanske og ukrainske forskere studeret mus fra de mest kontaminerede områder efter Tjernobyl-katastrofen. Musene ser ud til at trives, og det samme gør andre små gnavere. En undersøgelse fra 1996 viste tilsyneladende et stort antal mutationer hos ellers sunde mus i Tjernobyl; et år efter trak forfatterne rapporten tilbage og sagde, at de ikke længere kunne finde tegn på mutationer. Foto: Patrick Landmann.
Przewalski-hesten, der er uddød i naturen, findes kun i nogle få naturreservater, heriblandt sikkerhedszonen omkring Tjernobyl. I 1998 blev 31 Przewalski-heste sat ud i området; otte døde under transporten eller kort efter, men de resterende 23 heste begyndte at formere sig. Foto: Gerd Ludwig, National Geographic.
Trods usikkerheden om de langsigtede sundhedsvirkninger ved at blive udsat for den fortsatte strålingsfare er nogle mennesker vendt tilbage til området - heriblandt denne 73-årige kvinde i den stort set forladte landsby Paryshiv. Foto: Sergei Supinsky, AFP/Getty Images.

Måske er du interesseret i ...

Læs også