Møggiftig men heldigvis næsten blind

Den er næsten blind og har en giftkirtel på spidsen af klosaksen.

Den nye mosskorpion er øverst i fødekæden i Glenwood Caverns.
Dave Steinmann
Den nye mosskorpion er øverst i fødekæden i Glenwood Caverns.

Den 1,3 cm lange spindler-art,Cryptogreagris steinmanni, blev fundet for nylig i de højtliggende huler ved Glenwood Springs i Colorado.

Mosskorpioner ligner små skorpioner uden den lange hale med giftkrog. Men den nye art har lange klosakse med giftkirtler på spidsen, der sikkert gør det lettere for den at fange adrætte byttedyr som springhaler i mørket.

Sandsynligvis findes den nye mosskorpion kun i Glenwood Caverns and Historic Fairy Caves, siger undersøgelsens forfattere.

”Mange af de huler er øer, næsten isolerede miljøer, hvor hvirvelløse dyr … udvikler sig, så de er tilpasset et liv under jorden,” sagde hulebiolog David Steinmann fra zoologisk afdeling af Denver Museum of Nature and Sciences [Denvers Naturvidenskabelige Museum]. Steinmann samlede eksemplarer af den nye art, efter at den var blevet fundet i 2000 af naturvejleder Micah Ball.

Spindleren er med sine primitive øjne og lyse farve perfekt tilpasset en tilværelse i mørke og kulde og har formentlig pilet rundt i hulegangene i millioner af år, sagde David Steinmann.

Den nye mosskorpion har været svær at finde – indtil nu

Man ved ikke meget om C. steinmanni, men man mener, at den er sjælden, lever relativt længe og kan forsvare sig mod trusler ved at rulle sig sammen som en kugle.

Den har levet ubemærket så længe, fordi den falder sammen med stenene – og fordi de færreste mennesker har kravlet rundt i hulerne for at lede efter små dyr.

Steinmann er ivrig huleforsker og har foreløbig fundet over hundrede nye hvirvelløse arter i huler i Colorado, deriblandt mindst syv alene i Glenwood Springs.

”Det er altid sjovt at se, hvad der er derude.”

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Nyt blad: Naturens mesterværk

Øjne kan bestå af alt mellem primitive lysfølsomme pletter til superskarpe kameraøjne. Hvorfor har de udviklet sig så forskelligt?

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

Illustreret Videnskab
Historie
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications