Vegetar-dino med drabeligt gab

Dinosauren Tiarajudens eccentricus er som navnet antyder, ret excentrisk. Den er vegetar på trods af sine sabeltænder og er tilmed opkaldt efter den brasilianske høvding Sepé Tiaraju, der førte an i kampen mod de spanske og portugisiske kolonimagter.

Dette dyr på størrelse med et vildsvin levede for ca. 265 millioner år siden i det, der nu er Brasilien.
Mauricio Antón
Dette dyr på størrelse med et vildsvin levede for ca. 265 millioner år siden i det, der nu er Brasilien.

Normalt forbinder man ikke lange sabeltænder med planteædere. Ikke desto mindre var det præcis, hvad Juan Carlos Cisneros fra Brasiliens føderale universitet i Piauí konkluderede om den dinosaur, hvis ufuldstændige kranie og slidte tandsæt han undersøgte sidste år.

Fossilet er "så bizart, at det var som at finde en enhjørning", siger han.

Tiarajudens eccentricus

Denne therapsid – en uddød reptilforfader til pattedyr – kaldes Tiarajudens eccentricus og tyggede effektivt blade og stængler med sine hestelignende fortænder og kolignende kindtænder.

Hugtænderne, der ligner hjørnetænderne på en moderne moskushjort, havde måske til formål at skræmme rovdyr og konkurrenter væk.

Jörg Fröbisch fra Berlins naturhistoriske museum siger, at dinosaurens sammensurium af et tandsæt giver et indblik i udviklingen i sen Palæozoikum, hvor planteædere blev dominerende på Jorden.

Tilmeld nyhedsbrev

Gratis nyhedsbrev fra National Geographic.

Tilmeld og modtag hver uge:

  • Underholdende videoer
  • De nyeste artikler
  • Ugens galleri

Fotokonkurrence: Læsernes Pletskud

Deltag i National Geographics månedlige fotokonkurrence her. Vinderen får sit billede offentliggjort i magasinet. Der er et nyt tema hver måned.

NYT BLAD “Vi er på Mars om 10 år”

Opfinder og milliardær Elon Musk grundlagde sit rumselskab SpaceX i 2002. Nu melder han ud, at han er klar til at sende en bemandet mission til Mars om 10 år.


Copyright © 2009 Bonnier Publications