Når der ikke er frø, frugter og blade, æder aberne lav, kviste og bark. De fleste søger føde inden for en radius af 5 km, selv om deres territorium kan strække sig over 25 km².

Aberne med de blå ansigter

Klimaforandringer, jægere og skovhugst har presset den gyldne stumpnæseabe til at leve i ekstrem kulde.

17. februar 2011

Klimaforandringer, jægere og skovhugst har presset den gyldne stumpnæseabe til at leve i ekstrem kulde. Foto: Cyril Ruoso

Aberne færdes yndefuldt på klipper og over floder, selv om fotografen så et par stykker falde på den isdækkede jord.
Når hunnerne soignerer hinanden, føler de sig tryggest højt oppe på en gren. Arten tilbringer over 90 % af sit liv oppe i træerne.
En familie kryber sammen på en bjergskråning i det centrale Kina, hvor frost og sne hærger til langt ind i marts. Det er de færreste aber, der kan klare så barsk et klima.
En aggressiv han brøler af en rival, mens en hun – måske dens mage – ser til. Der flyder sjældent blod. Den, der ser farligst ud, vinder, og hunnerne deltager tit.
En knap to år gammel gylden stumpnæseabe sidder på en gren i det kinesiske naturreservat Zhouzhi. Den bliver kønsmoden i syvårsalderen, men levealderen er ukendt.
De unge hanner ser ud, som om de slår en handel af. Men de prøver at hive hinanden ned til en slåskamp for sjov – en god øvelse til fremtidige slagsmål om plads i hierarkiet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også